Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

ταχίνι-μια υπερτροφή-και χαλβάς τα δυό ‘must‘ τρόφιμα της σαρακοστής

Αυτό το ξέρατε;Το ταχίνι βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicinal Food, η συστηματική χορήγηση συστατικών του σησαμιού (από το οποίο φτιάχνεται το ταχίνι), όπως η σησαμόλη, έχει δράση ανάλογη των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Επιπλέον, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μαγνήσιο αλλά και θειαμίνης και τρυπτοφάνης, μπορεί να συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης, την ευκολότερη χαλάρωση και την επίτευξη βαθύτερου ύπνου.

Καθώς ξεκινά για πολλούς η περίοδος της νηστείας, το ταχίνι και ο χαλβάς δεν πρέπει να λείπουν από το "μενού".
Κι αν ακόμη δεν έχετε πειστεί για τις ιδιότητές τους, δείτε γιατί οι διατροφολόγοι τις χαρακτηρίζουν "υπερτροφές της άνοιξης".

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
Περιέχει 20% πρωτεΐνες, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα -μεθειονίνη, αργινίνη, λευκίνη, τρυπτοφάνη-, τα οποία συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία και συνεισφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά. Περιέχει επίσης υδατάνθρακες (20%) κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλής ποιότητας λίπος (50%), κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Σε σύγκριση με άλλα γλυκά, όπως η σοκολάτα και τα παράγωγά της, το ταχίνι υπερτερεί διότι περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά.
Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (για την πρόληψη της οστεοπόρωσης),
σίδηρο (για τη σωματική και πνευματική ευεξία),
κάλιο και ψευδάργυρο (για την αύξηση της άμυνας του οργανισμού),
φώσφορο, μαγνήσιο (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες),
μαγγάνιο και σελήνιο (έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, καθώς καταπολεμούν τις ρίζες),
χαλκό (για τη μείωση των πόνων στις αρθρώσεις),
ενώ είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη) που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά (μειώνουν την χοληστερίνη και την υπέρταση) στον οργανισμό.
Στο εμπόριο κυκλοφορεί σκέτο ταχίνι, που μπορεί να σας φανεί λίγο πικρό, αλλά και ταχίνι με μέλι που μοιάζει πολύ με τη γεύση του χαλβά.
Μπορείτε να το αλείψετε σε ψωμί, φρυγανιές ή σε ψωμάκι σαν τοστ μόνο του ή με λίγο μέλι, που μπορεί να αποτελέσει ένα χορταστικό πρωινό ή ένα νόστιμο νηστίσιμο σνακ για το γραφείο.

Ο χαλβάς: Υγιεινός αλλά αλλά παχαίνει!
Ο χαλβάς έχει την τιμητική του.
Δεν είναι μόνο υγιεινός αλλά και πολύ νόστιμος.
Προχοχή όμως:
Το όριο για να τον απολαύσουμε χωρίς να ξεφύγουμε θερμιδικά είναι ένα μικρό κομμάτι χαλβάς, περίπου όσο το μέγεθος μισής μπάρας δημητριακών.
Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος στη νηστεία, περιορίστε την κατανάλωση χαλβά σε 2 ή 3 φορές την εβδομάδα στην παραπάνω ποσότητα.
πηγή του άρθρου:capital.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr