Κυριακή 22 Ιουνίου 2025

Ο ρόλος της κατανάλωσης ελαιολάδου στην πρόληψη του καρκίνου.

Το άρθρο γράφτηκε στις 27 Μαΐου 2023 από τον γιατρό Κοντιζά ΓεώργιοGeorgios KontizasΦίλοι μου καλημέρα. Σήμερα θα σας παρουσιάσω μία συστηματική ανασκόπηση και μέτα ανάλυση 45 μελετών και η οποία αφορά στο ρόλο της κατανάλωσης ελαιολάδου στην πρόληψη του καρκίνου. Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκόσμια μετά τις καρδιαγγειακές νόσους.Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι το 40 % των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να προληφθεί με την κατάλληλη διατροφή και φυσική δραστηριότητα. Το ελαιόλαδο ως βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής έχει άφθονα θρεπτικά συστατικά ,όπως αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες ( υδροξυτυροσόλη και ολευροπείνη ) ,βιταμίνες, λιγνιάνες, σκουαλένιο και τερπενοειδή. Αυτά τα συστατικά του δρουν πάνω σε υποδοχείς, σε κινάσες και παράγοντες μεταγραφής , οι οποίοι σχετίζονται με το κυτταρικό στρες και φλεγμονή, τον μεταβολισμό και βλάβη των λιποπρωτεϊνών, την ενδοθηλιακή λειτουργία και γενικά με μεταβολικές οδούς υπεύθυνες για την ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου και μεταβολισμού ,ασκώντας έτσι μια προστατευτική δράση στην καρκινογένεση . Φάνηκε λοιπόν ότι γενικά η υψηλή σε σχέση με την χαμηλή κατανάλωση ελαιολάδου σχετίζεται με 31 % μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου. Η σχέση αυτή ήταν ισχυρή σε όλους τους τύπους καρκίνου ( μαστού , πεπτικού , πνευμόνων, ουροποιητικού κ.λ.π.) . Προσθέτοντας λοιπόν λίγο περισσότερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λίγες ελιές καθημερινά κάνετε καλό στην υγεία σας, με πολύ εύκολο τρόπο σε σχέση με τα υπόλοιπα που σας λέω. Περικόψτε βέβαια από αλλού ( ψωμί, γλυκά , αναψυκτικά με ζάχαρη κ.λ.π.) τις έξτρα θερμίδες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου