Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Kary Mullis- ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που "ξεκλείδωσε" το DNA, ο νομπελίστας και εφευρέτης μεθόδου PCR

Ο dr.Kary Mullis, ο ιδιοφυής  χημικός, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1993, έλεγε χαρακτηριστικά: "Μου αρέσει να γράφω για τη βιολογία, όχι να την κάνω'. 
Η εφεύρεσή του, γνωστή ως αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης ή PCR/ το περίφημο πια PCR, χρησιμοποιείται για την ενίσχυση επιλεγμένων τμημάτων του DNA και έγινε γρήγορα απαραίτητο εργαλείο για τους βιολόγους, τα εγκληματολογικά εργαστήρια DNA και σχεδόν για οποιονδήποτε χρειάζεται να μελετήσει το γενετικό υλικό.
Ο Kary Banks Mullis, πέθανε στις 7 Αυγούστου του 2019,δυστυχώς, στο Newport Beach της Καλιφόρνια. Ήταν 74 ετών.
Ο Kary Banks Mullis γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1944 στο Hickory της Νέας Υόρκης.
Αποφοίτησε από το Georgia Institute of Technology το 1966 με πτυχίο χημείας και έλαβε το διδακτορικό του στη βιοχημεία από το  University of California, Berkeley, το 1972.
Το 1983 εφηύρε την περίφημη αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης, για την οποία 10 χρόνια αργότερα κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Χημείας. 
Η μέθοδος αυτή κατέστησε δυνατή την αντιγραφή μικροσκοπικών ποσοτήτων DNA, φέρνοντας επανάσταση στη βιοχημεία, τη μοριακή βιολογία, τη γενετική, την εγκληματολογία και την ιατρική.
Ένα άρθρο των New York Times του 1998 χαρακτήρισε την εφεύρεση "εξαιρετικά πρωτότυπη και σημαντική, διαιρώντας ουσιαστικά τη βιολογία στις δύο εποχές πριν την PCR και μετά την PCR".
"Έπαιζα, πιστεύω ότι η πραγματικά καλή επιστήμη δεν προέρχεται από σκληρή δουλειά. 
Οι εντυπωσιακές πρόοδοι προέρχονται από ανθρώπους στο περιθώριο, που παίζουν" - είχε δηλώσει σε ένα άρθρο της Post and Courier το 1993
                  
                  
Μια θεραπεία επόμενης γενιάς για φονικές λοιμώξεις
Η ομιλία στο TED του Kary Mullis δόθηκε το 2009, και ο επιστημονικός αυτός τομέας έχει αναπτυχθεί γρήγορα από τότε. 
Τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια σκοτώνουν, ακόμη και σε κορυφαία νοσοκομεία. 
Αλλά τώρα οι σκληρές λοιμώξεις όπως ο σταφυλόκοκκος και ο άνθρακας μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως. 
Ο βραβευμένος με Νόμπελ χημικός Kary Mullis, ο οποίος είδε έναν φίλο του να πεθαίνει όταν τα ισχυρά αντιβιοτικά απέτυχαν, αποκαλύπτει μια νέα ριζική θεραπεία που υπόσχεται εξαιρετικά πολλά.
                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου