Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Έρχεται πείνα και παγωνιά για το λαό - η αριστερά τι θα κάνει;


Αποφάσισε, λοιπόν, μετά από εβδομάδες "δυστοκίας", η ΕΕ να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, στο ύψος των 60 $/βαρέλι. Και μάλιστα, το πλαφόν αυτό να αφορά όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στην μεταφορά με μεταφορείς με έδρα την ΕΕ, έστω και αν αυτή γίνεται για λογαριασμό τρίτων αγοραστών, που δεν δεσμεύονται από την απόφαση για το πλαφόν.
     Ας προσπεράσουμε τον προφανή παραλογισμό του να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή αγοράς ενός αγαθού ο ...αγοραστής και όχι ο πωλητής ή μια ανεξάρτητη κρατική ρυθμιστική αρχή που είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη της αγοραπωλησίας. Βέβαια, είναι κάπως δύσκολο να μη χαμογελάσει κανείς ειρωνικά στη σκέψη ότι η απόφαση της ΕΕ ισοδυναμεί με την απόφαση, ας πούμε, ενός νοικοκυριού που αγοράζει τακτικά βρεφικό γάλα σε σκόνη, να μην αγοράζει σε τιμή π.χ. άνω των 7 €/400 g όταν δεν υπάρχει κανένα προιόν στην αγορά που να κοστολογείται με λιγότερο από 10 €/400 g. Πολύ απλά, δε θα βρίσκει μαγαζί να αγοράσει και θα μείνει χωρίς γάλα για τα παιδιά του.
     Ας το παραβλέψουμε αυτό, όμως και ας δούμε τις εξής δυο ενδιαφέρουσες πλευρές. Η πρώτη είναι ότι τα 60 $/βαρέλι είναι τιμή υψηλότερη εκείνης στην οποία η Ρωσία πουλά το μεγαλύτερο μέρος του αργού της. Για παράδειγμα, η Ινδία η οποία μέσα στους μήνες των συγκρούσεων στην Ουκρανία αύξησε το μερίδιο ρωσικού αργού από το 2% στο 23% των εισαγωγών της με προοπτική το 40% μετά την ανακοίνωση του πλαφόν, αγόραζε ήδη από το καλοκαίρι (σε τιμές spot παρακαλώ) ρωσικό αργό Ουραλίων με έκπτωση 30 $/βαρέλι σε σχέση με το μπρεντ. Με χθεσινό (3/12) κλείσιμο του μπεντ περί τα 85 $/βαρέλι, σημαίνει ότι με βάση καλοκαιρινές συμφωνίες ήδη, η Ινδία αγοράζει περίπου στα 55 $, πέντε λιγότερα από το πλαφόν. Κι αυτό, προτού καν διαπραγματευτεί μακροχρόνιες συμβάσεις, όπως παγίως προτείνει η ρωσική πλευρά στους πελάτες της, διασφαλίζοντας πολύ χαμηλότερες τιμές από τις τιμές spot στις οποίες αγοράζουν οι "εξυπνάκηδες" της ΕΕ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα με την Κίνα και άλλους μεγάλους πελάτες.
     Η δεύτερη ενδιαφέρουσα πλευρά είναι ότι η απόφαση της ΕΕ αφορά σε πλαφόν στο ΡΩΣΙΚΟ πετρέλαιο, όχι στο πετρέλαιο γενικά. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να αγοράζουν από άλλους προμηθευτές σε όποια τιμή συμφωνήσουν μαζί τους. Πίσω από την απόφαση, υπονοείται ότι η Ρωσία "φουσκώνει" τις τιμές για να κερδοσκοπήσει από την κρίση και την σύγκρουση στην Ουκρανία. Μάλιστα. Για να δούμε τι μπορεί κανείς να αναμένει ως ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ της συγκεκριμένης απόφασης...
read more:https://ggrigoriadis.blogspot.com/2022/12/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου