Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Ευέλικτες μορφές απασχόλησης,όλο και μεγαλώνει η γενιά των 360 ευρώ

Τα νέα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι τον περασμένο Μάιο 636.424 άτομα πληρώθηκαν με μισθό 389,65 ευρώ μεικτά.
Η πλειοψηφία δε των νέων προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκ των οποίων 127.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ.
Μάλιστα βαρύ είναι το τίμημα που έχουν πληρώσει κατά την περίοδο 2015-2017 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αγοράς εργασίας οι περικοπές μισθών έφτασαν σε ποσοστό 18,9%.
Από τον Ιανουάριο του 2015 επήλθε πλήρης ανατροπή στην αγορά εργασίας.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) στις νέες προσλήψεις κυριάρχησαν απόλυτα έναντι της πλήρους απασχόλησης. Έτσι, το 60% που αντιστοιχούσε στην πλήρη απασχόληση και το 40% που αντιστοιχούσε στη μερική απασχόληση, και ίσχυε μέχρι το 2015, σήμερα ανατράπηκαν πλήρως σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η μερική απασχόληση στις νέες προσλήψεις «πέτυχε» τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών με 62,26%.
Η επέλαση των ευέλικτων μορφών εργασίας με μισθούς πείνας έχει δημιουργήσει τους νεόπτωχους εργαζομένους, οι οποίοι αναγκάζονται να στηρίζονται στο «μισή δουλειά, μισός μισθός».
Ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων κινείται γύρω και κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ καταγράφεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας περνά μέσα από τη μείωση των μισθών και την αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις υποαμειβόμενης μερικής απασχόλησης.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, διότι εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι - φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως, που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα
Σύμφωνα με τα Νέα ήδη καταγράφεται ανακύκλωση της ανεργίας – με μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε 2 ή και 3 ανέργους, γεγονός που αποδεικνύει την κατάρρευση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης.
διαβάστε περισσότερα στο:cnn.gr/oikonomia

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

photo:pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου