η μπάμια είναι μια θρεπτική "υπερδύναμη" που χρησιμοποιήθηκε ανά τους αιώνες για φαρμακευτικούς και μαγειρικούς σκοπούς.
η μπάμια είναι αγγειόσπερμο,
ποώδες και
ετήσιο φυτό που ανήκει στο γένος hibiscus και στην οικογένεια των malvaceae,γνωστή στις αγγλόφωνες χώρες και ως "ladies' fingers" και "ochro".
η επίσημη ονομασία του είδους είναι abelmoschus esculentus και ανακαλύφτηκε πριν 4000 χιλιάδες χρόνια,περίπου,στην Αιθιοπία!
πολλοί νομίζουν πως η μπάμια είναι ένα ταπεινό λαχανικό,χωρίς ιδιαίτερη διατροφική αξία!
δεν είναι όμως έτσι γιατί μέσα στη μπάμια θα βρούμε ένα πλήθος θρεπτικ΄κων συστατικών πολύτιμων για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
τα 100g είναι πλούσια σε
βιταμίνες:
βιταμίνη Α 5%
βιταμίνη Β1 θειαμίνη 17%
βιταμίνη Β2 ριβοφλαβίνη 5%
βιταμίνη Β3 νιασίνη 7%
βιταμίνη Β9 φυλλικό οξύ 15%
βιταμίνη C 28%
βιταμίνη Ε 2%
σε βιταμίνη C 23% - η βιταμίνη C της μπάμιας περιορίζει τα συμπτώματα του άσθματος.
σε βιταμίνη Κ 30%
μεταλλικά στοιχεία:
ασβέστιο 8%
σίδερο 5%
μαγνήσιο 16%
φώσφορος 9%
κάλιο 6%
ψευδάργυρος 6%
σε
νερό 89,6g
υδατάνθρακες 7,45 g
φυτικές ίνες 3,2 g
πρωτεΐνη 1,9 g
και ένα πλήθος αντιοξειδωτικών όπως:
κατεχίνες με ισχυρές
αντιοξειδωτικές,
αντιθρομβωτικές και
αντικαρκινικές ιδιότητες.
κουερσετίνη με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και
από το στρες!!!
και γιατί οι περισσότεροι δεν αγαπούν τις μπάμιες;
γιατί νοιώθουν μιά απέχθεια για τη βλεννώδη υφή της!
με το κατάλληλο όμως μαγείρεμα η μπάμια είναι ένα πεντανόστιμο και θρεπτικότατο πιάτο!
ας δούμε τώρα πως μπορούμε να φτιάξουμε νερό μπάμιας:
το νερό μπάμιας πολλές θρεπτικές ιδιότητες,μεταξύ άλλων:
-ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα,
-θεραπεύει το άσθμα και
διατηρεί την ισορροπία στα επίπεδα της χοληστερίνης
και
παίρνουμε δυο με τρεις φρέσκιες μπάμιες και
κόβουμε το μπρος και το πίσω μέρος,ώστε να μπορεί να ελευθερωθεί η βλεννώδης ουσία που βρίσκεται στο εσωτερικό της,και
τις ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με νερό,
το οποίο αφήνουμε σκεπασμένο όλη τη νύχτα.
30 λεπτά πριν το πρωινό μας,σουρώνουμε και πίνουμε το θρεπτικό νερό!
το να πίνουμε νερό μπάμιας είναι μια νέα δημοφιλής μέθοδος της χρήσης της μπάμιας και δεν ξεχνάμε πως
οι βλεννώδεις ουσίες της παγιδεύουν την επιπλέον χοληστερόλη, τις τοξίνες που μεταβολίζονται και την παραπανίσια χολή και τα αποβάλλουν δια μέσου των κοπράνων!
σημειώσεις:σε επόμενη ανάρτηση όλες οι πληροφορίες και η διατροφική αξία της μπάμιας.
η μπάμια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ορισμένα άτομα με διαβήτη!
οι έρευνες για τα αποτελέσματα αυτού του σπάνιου λαχανικού συνεχίζονται και
τα αποτελέσματα που αναμένονται είναι πολλά υποσχόμενα
by thalia:botanologia.blogspot.gr
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr
η μπάμια είναι αγγειόσπερμο,
ποώδες και
ετήσιο φυτό που ανήκει στο γένος hibiscus και στην οικογένεια των malvaceae,γνωστή στις αγγλόφωνες χώρες και ως "ladies' fingers" και "ochro".
η επίσημη ονομασία του είδους είναι abelmoschus esculentus και ανακαλύφτηκε πριν 4000 χιλιάδες χρόνια,περίπου,στην Αιθιοπία!
πολλοί νομίζουν πως η μπάμια είναι ένα ταπεινό λαχανικό,χωρίς ιδιαίτερη διατροφική αξία!
δεν είναι όμως έτσι γιατί μέσα στη μπάμια θα βρούμε ένα πλήθος θρεπτικ΄κων συστατικών πολύτιμων για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
τα 100g είναι πλούσια σε
βιταμίνες:
βιταμίνη Α 5%
βιταμίνη Β1 θειαμίνη 17%
βιταμίνη Β2 ριβοφλαβίνη 5%
βιταμίνη Β3 νιασίνη 7%
βιταμίνη Β9 φυλλικό οξύ 15%
βιταμίνη C 28%
βιταμίνη Ε 2%
σε βιταμίνη C 23% - η βιταμίνη C της μπάμιας περιορίζει τα συμπτώματα του άσθματος.
σε βιταμίνη Κ 30%
μεταλλικά στοιχεία:
ασβέστιο 8%
σίδερο 5%
μαγνήσιο 16%
φώσφορος 9%
κάλιο 6%
ψευδάργυρος 6%
σε
νερό 89,6g
υδατάνθρακες 7,45 g
φυτικές ίνες 3,2 g
πρωτεΐνη 1,9 g
και ένα πλήθος αντιοξειδωτικών όπως:
κατεχίνες με ισχυρές
αντιοξειδωτικές,
αντιθρομβωτικές και
αντικαρκινικές ιδιότητες.
κουερσετίνη με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και
από το στρες!!!
και γιατί οι περισσότεροι δεν αγαπούν τις μπάμιες;
γιατί νοιώθουν μιά απέχθεια για τη βλεννώδη υφή της!
με το κατάλληλο όμως μαγείρεμα η μπάμια είναι ένα πεντανόστιμο και θρεπτικότατο πιάτο!
ας δούμε τώρα πως μπορούμε να φτιάξουμε νερό μπάμιας:
το νερό μπάμιας πολλές θρεπτικές ιδιότητες,μεταξύ άλλων:
-ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα,
-θεραπεύει το άσθμα και
διατηρεί την ισορροπία στα επίπεδα της χοληστερίνης
και
παίρνουμε δυο με τρεις φρέσκιες μπάμιες και
κόβουμε το μπρος και το πίσω μέρος,ώστε να μπορεί να ελευθερωθεί η βλεννώδης ουσία που βρίσκεται στο εσωτερικό της,και
τις ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με νερό,
το οποίο αφήνουμε σκεπασμένο όλη τη νύχτα.
30 λεπτά πριν το πρωινό μας,σουρώνουμε και πίνουμε το θρεπτικό νερό!
το να πίνουμε νερό μπάμιας είναι μια νέα δημοφιλής μέθοδος της χρήσης της μπάμιας και δεν ξεχνάμε πως
οι βλεννώδεις ουσίες της παγιδεύουν την επιπλέον χοληστερόλη, τις τοξίνες που μεταβολίζονται και την παραπανίσια χολή και τα αποβάλλουν δια μέσου των κοπράνων!
σημειώσεις:σε επόμενη ανάρτηση όλες οι πληροφορίες και η διατροφική αξία της μπάμιας.
η μπάμια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ορισμένα άτομα με διαβήτη!
οι έρευνες για τα αποτελέσματα αυτού του σπάνιου λαχανικού συνεχίζονται και
τα αποτελέσματα που αναμένονται είναι πολλά υποσχόμενα
by thalia:botanologia.blogspot.gr
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου