Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Τα παραδοσιακά φαγητά στο τραπέζι της καθαράς Δευτέρας

Τα Κούλουμα είναι μια καλή ευκαιρία για να βγουν από την αφάνεια νηστίσιμοι μεζέδες, γλυκά και λιχουδιές που λείπουν από το καθημερινό τραπέζι.

Θαλασσινά, όσπρια και λαχανικά πρωταγωνιστούν στις επιλογές μας γεμίζοντας ένα τραπέζι που μυρίζει Ελλάδα!

Λαγάνα
Το ψωμί με την ωραία τραγανή κρούστα, που παρασκευάζεται παραδοσιακά χωρίς προζύμι, δε λείπει ποτέ από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Ταιριάζει απόλυτα με όλες τις νηστίσιμες λιχουδιές που θα φτιάξετε.

Ταραμοσαλάτα
Στο σαρακοστιανό τραπέζι εμφανίζεται σε πολλές εκδοχές για να διαλέξετε ποια ταιριάζει καλύτερα στα γούστα σας.
Φτιάξτε τη με λευκό ή κόκκινο ταραμά προσθέτοντας ψωμί ή πατάτα, κρεμμύδι ή σε κάποιες περιπτώσεις σκόρδο, αμύγδαλα, λεμόνι και λάδι επιλογής σας (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο).
Extra tip: Ανάλογα με την υφή που θέλετε να έχει, χτυπάτε τον ταραμά με τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ ή τον φτιάχνετε στο χέρι λιώνοντας τα υλικά απλά με ένα πιρούνι.
Για να μην κόψει, προσθέτετε το λάδι σταδιακά.
Αν πάραυτα κόψει, απλά ρίχνετε λίγο νεράκι και την ξαναχτυπάτε στο μίξερ.
Για πιο γεμάτη γεύση, προτιμήστε ελαιόλαδο, για πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα σπορέλαιο.

Χαλβάς
Με πλούσια σουσαμένια γεύση, o χαλβάς από ταχίνι διεκδικεί επάξια τον τίτλο του πιο υγιεινού γλυκού.
Είναι γνωστός και ως χαλβάς του μπακάλη επειδή παλαιότερα τον πουλούσαν σε παντοπωλεία, σήμερα όμως τα καταστήματα προσφέρουν χαλβά για όλα τα γούστα: από σκέτο, με αμύγδαλα ή με κακάο, μέχρι χωρίς ζάχαρη, με στέβια, με μαστίχα, με πολτό φρούτων, κ.ά.

Ελιές και τουρσιά
Οι θρούμπες, οι «τσακιστές» ελιές και τα κάθε λογής τουρσιά που βάζουμε στο τραπέζι μας μπορεί να αλλάζουν ονόματα και ποικιλίες, αυτό που διατηρείται όμως σταθερό είναι η παρουσία τους στο σαρακοστιανό τραπέζι.
Απολαύστε τα σκέτα, σε σαλάτα ή ως γαρνιτούρα σε κάποιο από τα σαρακοστιανά σας πιάτα.

Καλαμαράκια και σουπιές
Στο τραπέζι της Σαρακοστής η θάλασσα έχει το σημαντικότερο μέρισμα, όχι με τα ψάρια της (αν εξαιρέσουμε τη μικρή παύση της 25ης Μαρτίου), όμως αλλά με τα θαλασσινά της.
Μαλάκια, όπως τα καλαμαράκια και οι σουπιές γίνονται εκλεκτοί μεζέδες αλλά και εξαιρετικά κυρίως. Όπως και να τα φτιάξετε, στη σχάρα, βραστά, ψητά, μαγειρευτά τηγανητά ή γεμιστά με ποικιλία από μυρωδικά είναι απλά απολαυστικά.
Extra tip: Προσοχή, μην το παρακάνετε στο χρόνο μαγειρέματος ειδικά αν τα φτιάξετε ψητά, γίνονται πολύ σκληρά αν παραμαγειρευτούν.

Χταπόδι
Κλασική καθαροδευτεριάτικη επιλογή το χταποδάκι είναι μια πρόταση μοναδικής νοστιμιάς.
Γίνεται πεντανόστιμο μαγειρευτό με λαχανικά, όπως μπάμιες ή πατάτες ή με κοφτό μακαρονάκι και σάλτσα ντομάτας.
Στο φούρνο με μυρωδικά κλεισμένο σε λαδόκολα ή κρασάτο είναι μερικές προτάσεις για κλασικά γούστα, ενώ αν θέλετε να φανείτε πιο δημιουργικοί, δοκιμάστε το σε εκδοχή πηχτής.

Γαρίδες και καραβίδες
Τα μεγέθη και είδη που θα βρείτε στην αγορά είναι αντίστοιχα της τιμής τους, με τις γαρίδες του Ατλαντικού και τις καραβίδες νούμερου 0 να κρατούν τα σκήπτρα σε μέγεθος και τιμή.
Οι γαρίδες μέτριου μεγέθους είναι μια πιο προσιτή επιλογή και βραστές, ραντισμένες με μπόλικο λαδολέμονο, είναι ένας μεζές που δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο.
Τα μεγαλύτερα μεγέθη γαρίδας ή καραβίδας αποζητούν τη σχάρα αφού ψητά γίνονται πραγματικά πεντανόστιμα.
Extra tip: Προσοχή στο βράσιμο, ειδικά με τα μικρότερα μεγέθη που αν το παρακάνετε, θα τα ψάχνετε στην κατσαρόλα με… μικροσκόπιο.

Μύδια
Φρέσκα ή κατεψυγμένα, αχνιστά ή σε ένα ωραίο μυδοπίλαφο, μεζές ή κυρίως, όπως και να τα φτιάξετε θα αφήσουν το στίγμα τους στο τραπέζι με τη χαρακτηριστική νοστιμιά τους.
Μοναδικό μείον στην επιλογή τους αν βρείτε φρέσκα είναι το μπελαλίδικο καθάρισμα.
Extra tip: Αν τα προμηθευτείτε φρέσκα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα αλλά κυρίως στο μαγείρεμά τους. Αυτά των οποίων τα κελύφη δεν θα ανοίξουν θα πρέπει να πεταχτούν.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Μπορεί να είναι απλό φαγητό στα υλικά, απαιτείται, όμως, αρκετός χρόνος για να το φτιάξετε αφού η διαδικασία του τύλιγματος είναι ένας μικρός μπελάς.
Η γεμάτη γεύση τους, όμως, θα σας δικαιώσει.
Extra tip: Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάτε για 2- 3 λεπτά σε βραστό, αλατισμένο νερό, έπειτα τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, τα βάζετε σ᾿ ένα μπολ με κρύο νερό και στη συνέχεια τα στραγγίζετε.

Σαλάτα με όσπρια
Φασόλια μαυρομάτικα (και όχι μόνο), ρεβίθια και φακές εκτός από μαγειρευτά γίνονται και πεντανόστιμες και θρεπτικές σαλάτες με πληθώρα λαχανικών και dressings να τις εμπλουτίζουν γευστικά.
Extra tip: Ντομάτα, πιπεριές, μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά ταιριάζουν πολύ με τα όσπρια, ενώ για να «ντύσετε» τη σαλάτα σας, μια γενναιόδωρη ποσότητα λαδολέμονου είναι η καλύτερη επιλογή.
περισσότερες πληροφορίες και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στην πηγή του άρθρου:olivemagazine.gr
photo:pixabay.com

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου