Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

ποιό είναι το κόστος του φετινού σαρακοστιανού τραπεζιού

Καθώς πλησιάζει η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) απέστειλε ενημερωτική εγκύκλιο στις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους, η οποία διευκρινίζει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων, το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων την ημέρα αυτή, καθώς και το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ για το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού του 2018, από την καταγραφή του ύψους των τιμών ορισμένων βασικών προϊόντων που αποτελούν το σαρακοστιανό τραπέζι, προκύπτει μία μικρή μεσοσταθμική μείωση των ψαρικών και μία αντίστοιχου μεγέθους αύξηση για τα λοιπά συνοδευτικά προϊόντα (από σουπερ μάρκετ και φούρνους).
Κύριο γνώρισμα της σύγκρισης των τιμών στα θαλασσινά, μεταξύ των ετών 2018 και 2017, συνιστά η σταθερότητα των τιμών σε αρκετά εξ’ αυτών, με τις μοναδικές διαφοροποιήσεις να προέρχονται από τα κατεψυγμένα καλαμάρια (-20,6%) αλλά και το φρέσκο χταπόδι (+11,3%).
Η τελευταία ανοδική μεταβολή αποδίδεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην ελλιπή προσφορά του συγκεκριμένου προϊόντος, εξαιτίας του νωρίτερου φετινού εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας και των συνεπαγόμενων δυσμενέστερων καιρικών συνθηκών.
Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται όπως και πέρυσι μεικτές τάσεις, με συνέπεια το εύρος τιμών μεταξύ 2018 και 2017 να βαίνει ελαφρώς αυξανόμενο κατά 0,8%.
Σύμφωνα λοιπόν με τις παραπάνω διαπιστώσεις, το συνολικό κόστος του φετινού σαρακοστιανού τραπεζιού στο οποίο συμπεριλαμβάνονται θαλασσινά/οστρακοειδή και κάποια συνοδευτικά προϊόντα, διατηρείται αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς η προκύπτουσα μεταβολή θεωρείται αμελητέα.
Τέλος, στην εγκύκλιο αναφέρεται πως η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές- υποχρεωτικές αργίες, επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο –επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι.
Δεδομένου λοιπόν του χαρακτήρα της ημέρας ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους υπαλλήλους τους.
περισσότερες πληροφορίες και άλλα άρθρα στην πηγή του άρθρου: cnn.gr
photo:pixabay.com

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου